Medence építés / telepítés

Medence telepítés

Udvari medence Udvari medence készítés

Építési engedély.
Jelenleg hatályos jogszabály a 12/1986. (XII. 30) ÉVM sz. rendelet II. fejezetének 8.§-a mely felsorolja az építési engedélyhez kötött munkákat. Eszerint az 5 köbméternél nagyobb űrtartalmú fürdő és más célú medence létesítésénél az építtetőnek építési engedélyt kell kérnie az ingatlan fekvése szerinti elsőfokú szakhatóságtól.

Az építési engedélynek általában tartalmaznia kell:
-90 napnál nem régebbi hivatalos helyszínrajzot, -tulajdonlap másolatát, illetve tulajdonosi szándéknyilatkozatot, -az építéssel érintett szomszédok nevét és címét, -műszaki engedélyezési tervet, tervezői nyilatkozatot, -közművek (víz, csatorna) elvi hozzájárulását, -nyilvános használatú medencék esetében ÁNTSZ hozzájárulását.

Megfelelő hely a házban, vagy a kertben.
Tapasztalataink szerint az engedélyt általában megadják, de célszerű a műszaki osztállyal való előzetes egyeztetés, mivel részletkérdésekben eltérő lehet a megítélés (pl. a háztól, kerítéstől való minimális távolság). Előfordulhat a közművek elutasító álláspontja, azonban általában ilyenkor is található az engedélyezést lehetővé tévő megoldás. Fontos tudnivaló, hogy a medence által elfoglalt terület nem számít beépített területnek.

Anyagi erő.
Egy kicsit kevesebb, mint amennyi egy személyautó vásárlásához elegendő. Ezzel még nem mondtunk túl sokat, de nem is mondhattunk, hiszen azonos medence költsége is különböző lehet kiviteltől, felszereléstől függően. Kellően előrelátó építtető, középkategóriás medencéjét néhány év alatt felső kategóriássá tudja fejleszteni. A medencére fordított összeg tehát tág határok között változhat méret-, gépészeti felszereltség-, kiegészítők vonatkozásában.

lap tetejére

Mekkora medence legyen

Mekkora legyen?
A medence méretének megválasztása mindenképpen kompromisszumos döntést igényel! Hiszen a medence méreteivel arányosan használati értéke is nő, de jelentősen nőnek a kivitelezés és fenntartás költségei is. Azok, akik elsősorban hűsölési-, gyerekeknek pancsolási lehetőségét kívánják biztosítani, nyugodtan megelégedhetnek 4-5 méter körüli medencemérettel és 1,2 méter körüli mélységgel.
Azoknak viszont, akik úszni is akarnak, 6-7 méternél kisebb medencében nem érdemes gondolkozniuk. A 10-12 méternél hosszabb medence - a költségek jelentős emelkedése miatt - véleményünk szerint már extrának tűnik, hiszen a használati érték már alig nő. A medence szélességi értéke ajánlottan a hosszúság 1/2-ed része körüli érték, de szerencsés, ha a 3,5 métert meghaladja. Gyakran tapasztaljuk a medencemélység téves megítélését!
Nagyon sokakban él - nyilván a sportuszodák gyakorlatából - az a tudat, hogy egy úszómedencében a vízmélységnek legalább 2 méternek kell lennie.
Úszásra az 1,2 méter vízmélység már tökéletesen megfelelő, 1,4 méter vízmélység, pedig már a mélyvíz érzetét kelti, annak veszélye nélkül!
Lefelé terjeszkedni a medence mérettel általában még költségesebb, mint hosszirányban, és cserébe legfeljebb a csukafejes-ugrás lehetőségét kaphatja az építtető.

lap tetejére

Medence formák

Alak
A medencének természetesen nem feltétlenül kell téglalap alakúnak lennie! De nem véletlen, hogy többnyire ilyeneket rendelnek, készítenek! Az erősen ívelt oldalú medencék egyedi vízbevezetési megoldásokat követelnek, és építészeti kivitelezésük is nehezebb. Igaz viszont, hogy így egyedi, a környezettel jobban harmonizáló, de drágább medence épülhet, mint a szögletes változatban.

lap tetejére

Mekkora elhelyezés

Elhelyezkedés:
Általában két megvalósítás lehetséges: a kerti, vagy a beltéri elhelyezés. Találkoztunk olyan elképzeléssel is, mikor a két megoldást valamilyen szinten ötvözni szeretnék! Nekik azt javasoljuk, hogy csak összeszokott, megfelelő referenciával bíró építész, illetve kivitelező együttes megbízásával válasszanak ilyen megoldást!Kerti medence:
Előnyei:
-nagyobb méretű medencét lehet építeni, -az úszás, pancsolás a szabadban a egészségesebb, kellemesebb, -medence kivitelezése olcsóbb, -nincs szükség amúgy nélkülözhetetlen, szellőztető, párátlanító rendszerekre, -a víz fűtése esetleg elhalasztható, vagy elhagyható.
Amire ügyelni kell:
-legjobb, ha a medence körül csak füves rész van, mivel a bokrokról, fákról lehulló levelek feleslegesen terhelik a tisztítórendszert, és több elfoglaltságot okoznak a tulajdonosnak, -szélvédettség biztosítása esetén kisebb a víz hővesztesége, kellemesebb a hőérzetünk, és kevesebb szennyeződést hordhat a medencébe a szél, -ha a medence némiképp (esetleg rézsűsen) kiemelkedik környezetéből nem válik a szélhordalék, csapadékvíz gyűjtőhelyévé, -medencét feltöltött talajon alapozni nem szabad, -nem utolsósorban az építési hatóság előírásaira!

Beltéri medence:
Előnyei: -használata nem időjárásfüggő, -üzemeltetése kevesebb gonddal, elfoglaltsággal jár (környezeti hatások nem jelentősek), -téliesítésre nincs szükség.
Amire ügyelni kell: -a beltéri levegő hőmérséklete 2-3 fokkal haladja meg a medencevíz hőmérsékletét (ettől kellemes a közérzet, illetve a kiszabaduló pára kezelhetőbb). A medencetér fűtését, párátlanítását gondosan kell terveztetni, összehangolni. Fontos az épületrész, nyílászárók jó hőszigetelése, -szerkezetileg célszerű a medencét az épülettől elválasztani, -fokozott követelmény a medence vízzáróságának biztosítása (az épület szerkezeti károsodásának elkerülése érdekében).

lap tetejére

Medence építés szerkezet

Szerkezeti lehetőségek
A medencék szerkezete lehet: -vasbeton, csempe vagy üvegmozaik burkolattal
Erre az építési módra általában jellemző, hogy az egyéni igényekhez maximálisan igazodik, azaz a medence mérete, alakja, mélysége, kiemelésének mértéke tetszőleges lehet. Általában csempével, vagy üvegmozaikkal burkolják, ami döntően befolyásolja a medence megjelenését, tisztíthatóságát.

-fóliázott betonmedencék
A medence belső felületén PVC alapanyagú, UV stabilizált fóliaburkolat kerül elhelyezésre, ami biztosítja a vízzárást, és a felület megjelenését is. A fólia vastagsága általában 0,8-1,5 mm. A vastagabb fóliák helyszíni összehegesztéssel készíthetők el. A fólia 10-15 év alatt elöregszik, cserére szorul, amit általában a medence körüli burkolat megbontásával együtt tudunk megtenni.

-fém-fóliás medence
A medence építés talán legolcsóbb módja. A szokásos medenceformák: kör, ovális (igazából ovoid), és két kör egymásba illesztésével képzett nyolcas (piskóta) forma. Ebben az esetben a vízzáróságot PVC alapanyagú, UV stabilizált fólia biztosítja, ami gyártóműben, konkrét méretekben kerül gyártásra, és készen megvásárolható. A medence pontossága bennmaradó szintén előre gyártott, fém zsaluzat alkalmazásával biztosítható. A fémzsaluzat a fóliával együtt kerül szállításra. A fólia zsaluzathoz történő rögzítésére műanyag profilok állnak rendelkezésre, amit szintén együtt szállítanak a fóliával. A medenceépítés munkálatai házilag is könnyen elvégezhetők, ezáltal a kivitelezés költsége tovább mérsékelhető.

-műanyag (PP) medencék
Ezek tervezésével, kivitelezésével, helyszíni szerelésével foglakozunk magas színvonalon! Tapasztalataink szerint, ma Magyarországon a beton medencék mellett a második legelterjedtebb medencetípus a műanyag szerkezetű. Az általunk gyártott és forgalmazott műanyag medence UV-stabil, vegyszerálló polipropilén alapanyagból készül, középkék színben. A felület mintázott a csúszásveszély elkerülése érdekében.
A medenceszerkezet szilárdságát felületkezelt szénacél váz biztosítja. A medence szerkezete speciális extruderes hegesztéssel készül ezáltal versenytársainál nagyobb szilárdságot, biztonságosabb vízzárást tudhat magáénak. Tetszőleges méretben (kb. 10 m hosszig), változatos formában, süllyesztett és feszített víztükrös kialakítással is rendelhető.
A medenceszerkezet nem öntartó, ezért a medencét terepszint alatt süllyesztve kell telepíteni. Ettől eltérő esetben gondos tervezés, és egyedi gyártás szükséges a szerkezetre ható nagyobb terhelés miatt. Kül-, és beltérbe egyaránt telepíthető. Talajvizes területre a medence alapvetően nem telepíthető, illetve csak talajmechanikai vizsgálatok után a szakvéleményben előírt módon történhet a medence telepítése. A medence telepítésekor felmerülő építési munka egyszerű, zsaluzásra nincs szükség, ezért a kivitelezés rövid idő alatt lebonyolítható. A telepítés gondossága kiemelt fontosságú, ugyanis a hibás telepítés a medence tönkremenetelét okozhatja.

lap tetejére